Frågor & Svar:

Fråga: Hej! Jag har börjat tröttna på alkohol och alla dess hemska bieffekter och vad det gör med folk. Har ner och mer börjat använda cannabis på fester och liknande sammanhang istället pga att jag behåller kontrollen, inte får någon bakfylla och fortfarande "är mig själv". Därför frågar jag er om detta är ett bra val, vilken drog tycker ni är farligast/mest skadlig fysiskt och psykiskt att bruka? Cannabis eller alkohol? Tänker både i längden och för stunden.
Maria Ungdom svarar:

Hej! Som du säkert förstår så tänker vi inte välja mellan alkohol och cannabis, men att du tar dig tid att skriva frågan till oss tyder ändå på att du känner en oro och osäkerhet kring båda drogerna. Vi hoppas såklart att du kan uppleva att du "är dig själv" utan några droger alls.

Rent konkret så är de tre droger som orsakar människa och samhälle mest skada i ordningen:

Tobak - Alkohol - Cannabis.

Alkohol kan påverka många olika delar och organ i kroppen, medan effekten av cannabis framförallt är på hjärnans funktioner. En annan viktig skillnad är mellan kortsiktiga och långsiktiga effekter. Både alkohol och cannabis ger ett rus eller en positiv upplevelse då man använder drogen. Om man använder för mycket så kan man må dåligt. Det är lättare att bli akut förgiftad av alkohol än av cannabis. Dagen efter, då drogen lämnar kroppen så får man en varning om de negativa effekterna av alkohol, man är bakfull eller mår inte så bra. Den varningen får man sällan då man rökt cannabis, vilket kan upplevas som positivt. Men om du berusar dig ofta, oavsett om det är med alkohol eller med cannabis, så får du på längre sikt problem med hur du mår och fungerar. Ett problem med cannabis är alltså att man inte får så mycket negativa konsekvenser direkt, utan att man får betala priset på längre sikt.

Ungdomar som söker sig till oss för cannabis gör det inte alltid på grund av akuta effekter av att ha rökt, utan för att de har börjat må sämre eller att de upplever att deras livskvalitet har blivit sämre av att de har rökt cannabis under längre tid.

Får du problem med vilken som av drogerna så är du välkommen till oss. Det är det vi arbetar med.

» Läs vad andra har frågat om Alkohol eller Cannabis