Frågor & Svar:

Fråga: Hej! Jag är en kille på 17 år med stort intresse för psykedeliska droger och dess effekter, och kommer därför med största sannolikhet prova någon av dessa droger i framtiden, och kanske använda dem ganska regelbundet, typ en gång i månaden. Om jag rent hypotetiskt skulle behöva lämna ett urinprov, och det är positivt, så antar jag att jag kommer hamna hos er för samtal. Om det då visar sig att jag inte mår dåligt eller lider på något annat sätt av mitt droganvändande, vad gör ni då? Jag förstår att ett bruk lätt övergår i ett missbruk, men om ni bedömer att jag inte ligger i någon riskzon för detta, kommer ni fortfarande försöka övertala mig att inte använda droger, även om det ger mer positivt än negativt, och inte stör mitt vardagsliv?
Maria Ungdom svarar:

Hej!

Om du lämnar ett urinprov hos oss och testar positivt på droger så kommer vi att erbjuda dig vård, och vi kommer självklart alltid att försöka övertala dig att inte använda droger. Däremot så tvingar vi ingen till vård. Det kravet kan däremot komma från t.ex dina föräldrar eller socialtjänsten. Att ta droger en gång i månaden är dessutom, oavsett vad du tror, att ligga i riskzonen.

Du skriver att du vet att ett bruk lätt övergår till ett missbruk, men inget om t.ex riskerna av en drogutlöst psykos orsakad av psykedeliska droger. Att utveckla ett missbruk är bara en del av många andra faror kring droger.

Det finns betydligt trevligare intressen som kan ge dig andra positiva upplevelser istället.

» Läs vad andra har frågat om Droger