Frågor & Svar:

Fråga: Hej! Jag har rökt Cannabis (både hasch och marijuana) varje dag i 7 år. Slutade för ca 3 månader sedan. Nu känner jag mig viljelös, likgiltig och utan hopp. Undrar om det kan ha med min rökning att göra? Hur länge håller effekterna i sig och vad kan jag göra åt det?
Maria Ungdom svarar:

Hej, och grattis till ett klokt beslut!

När man har rökt så pass länge som du gjort så tar det tyvärr ett tag för hjärnan att återhämta sig helt.

I de flesta fall går det att komma tillbaka till en lika bra funktionsnivå som innan man började röka. Man kan på olika sätt hjälpa hjärnan att träna upp sig igen, med aktiviteter där man tränar minne, koncentration, logiskt tänkande, reflektion osv. Och inte minst att träna på att hantera sociala situationer i drogfritt tillstånd. Håll ut och ge dig och din kropp den tid den behöver för att återhämta sig!

De besvär du nu upplever är tecken på hur stor inverkan cannabisen har haft på dig och är faktiskt (hur jobbigt det än är när man är mitt i det) ett tecken på att du är på rätt väg. Om du efter en ännu längre period av rökfrihet fortfarande känner på samma sätt skulle jag rekommendera dig att söka professionell hjälp för att utreda om dina "restsymptom" är kopplade till cannabis eller om det finns skäl att sätta in annan hjälp.

Lycka till!

» Läs vad andra har frågat om Cannabis